đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Sociala nÀtverk ger mobilt internet sitt genombrott

| | | | LĂ€stid: 2 minuter (1716 tecken)

För tio Ă„r sedan blev mobilt internet verklighet. Åtminstone om man lĂ„ter Nokia författa historiaboken. Den 23 februari 1999 lanserade finlĂ€ndarna 7110, en telefon som kallades för ”the world’s first media phone for Internet access” i pressreleasen.

Tekniken i 7110 var wap, mobilt internet ganska trÄkigt. Mycket har hÀnt sedan dess.

Sedan nÄgot Är tillbaka har jag den norska webblÀsaren Opera Mini i mobilen, och den mobila webben Àr inte lÀngre en egen vÀrld. IstÀllet Àr de flesta webbplatser lika Ätkomliga i telefonen som i datorn. De som Opera Mini gÄr bet pÄ fixar Skyfire för det mesta, eftersom det mÄnga gÄnger handlar om webbplatser som bygger pÄ flash. Opera Mini klarar Ànnu inte den tekniken, Skyfire gör det.

Men sÀrskilda lösningar för den mobila webben Àr inte döda bara för att de mobila webblÀsarna blir bÀttre. Fast det handlar givetvis inte lÀngre om wap.

Under den senaste mĂ„naden har jag testat en handfull telefoner i olika sammanhang — en Iphone, en Nokia E71, en Nokia 5800, en HTC Touch HD och en Inq1 — och imponerats av bra skĂ€rmar, snygga grĂ€nssnitt och andra finesser. Men det mest intressanta har varit alla smarta lösningar för nĂ€tets mest populĂ€ra tjĂ€nster.

Ta Twitter som exempel. Twitters eget mobila grÀnssnitt finns pÄ http://m.twitter.com, och fungerar i mobilens webblÀsare. Smidigt och bra. Men Ànnu bÀttre blir det med Iphone-program som Tweetie och Twitterific. Facebook har ett mobilt grÀnssnitt pÄ http://m.facebook.com. Eller sÄ köper man en Inq1 och plötsligt blir det vÀldigt enkelt att ladda upp nytagna bilder till nÀtet.

De sociala nÀtverken har miljontals anvÀndare. NÀr de upptÀcker hur enkelt det Àr att hÄlla koll pÄ sina vÀnner frÄn mobilen Àr det nÄgot de kommer vilja göra. Det Àr dÀrför ingen högoddsare att det blir de sociala nÀtverken och de speciella mobilprogrammen som kommer ge den mobila webben sitt rejÀla genombrott.

AnvÀndarupplevelsen med dem överstiger vida den man fÄr med mobilens webblÀsare. Och nÄgot som fungerar bra, det blir man ocksÄ mer intresserad av att anvÀnda.